sâmbătă, 26 iulie 2014

Importanța strategiei în îndeplinirea obiectivelor

Bine te-am regăsit!
Sunt Roxana,

Iar astăzi vom vorbi, așa cum am promis, despre strategie și cât de importantă este în atingerea obiectivelor pe care le avem. În articolul trecut te-am învățat cum să-ți stabilești obiectivele pentru a deveni reale, în cazul în care nu l-ai citit o poți face acum, aici http://roxanaturcu.blogspot.ro/2014/07/cum-sa-ti-stabilesti-obiectivele-pentru.html, iar astăzi trecem mai departe la modul în care trebuie să acționezi după ce le-ai formulat corect.

Strategia este planul de acțiune pe care îl realizăm pentru a ști cu exactitate în ce direcție să o luăm atunci când dorim să obținem ceva. Fără strategie, pe parcurs ne putem pierde pe drum și nu mai ajungem la destinație la data la care stabilisem sau nu mai ajungem deloc. Este exact ca atunci când plecăm în vacanță fără un itinerariu stabilit în prealabil și ajungem să nu mai știm ce să vizităm sau pe ce drumuri să o luăm pentru a ajunge sau pentru a ne întoarce din anumite locuri. Ideal ar fi să ne facem un plan dinainte și să știm cu exactitate unde să mergem, ce să vizităm și care sunt rutele cele mai scurte pentru a nu ne învârti în cerc și a pierde timpul. Exact așa este și cu strategia în atingerea obiectivelor, dacă nu ai un plan bine stabilit nu vei putea duce nimic la bun sfârșit.

Pentru crearea planului trebuie să ai în vedere următoarea întrebare: Ce trebuie să fac pentru a reuși să îndeplinesc obiectivul X? În funcție de această întrebare pot apărea și alte întrebări cum sunt: Câte activități trebuie să desfășor?, De câte ori pe zi sau pe săptămână?, Cum știu că mi-am atins obiectivul? etc. Toate răspunsurile la întrebări este indicat să le notezi pe laptop sau într-un jurnal, pentru a putea reveni asupra lor de câte ori este nevoie. După ce am stabilit ce trebuie să facem este timpul să trecem la treabă, apoi să verificăm periodic dacă urmăm întru totul planul.

Trecând la un exemplu concret, printre obiectivele mele de anul acesta s-a numărat și un corp tonifiat. După ce am stabilit obiectivul în mod corect, ”voi avea un corp tonifiat până în iunie 2014”, am trecut la crearea planului de acțiune, pe care îl voi prezenta în continuare. Pentru o vizualizare mai bună a imaginii dă clic pe ea!


După ce planul este gata, nu îți rămâne decât să acționezi constant fără să te abați de la ceea ce ai stabilit. Exemplul de mai sus este legat de un corp definit, însă poți avea tot felul de obiective în funcție de ceea ce îți lipsește și ai vrea să ai sau de ceea ce ai vrea să îmbunătățești. Din figură poți observa că la final nu am avut parte doar de un corp definit, ci și de mai multă energie și încredere în sine, ceea ce consider ca fiind un bonus pentru efort :), deci în final este posibil să ai parte chiar de mai mult decât ți-ai propus.

Pentru a îți da seama când ți-ai dus la capăt țelurile trebuie să alegi de la început criterii de evaluare, care să te ajute să-ți dai seama dacă ai reușit sau dacă mai ai de lucrat, acestea sunt în cea mai mare parte subiective. Pentru exemplul prezentat anterior, eu mi-am ales să am mușchii măcar puțin mai conturați decât i-am avut vreodată și să am în jur de 52-53 de kg. Totuși, odată atins obiectivul, mă face să vreau și mai mult decât atât, ceea ce cred că e de bine :)

Alte criterii de evaluare pot fi: am cu 500 lei mai mult luna aceasta, am un Opel alb, model x, până în 2016, fumez 10 țigări pe zi, alerg 2 km în plus pe zi, citesc o carte pe săptămână și multe altele, în funcție de ce îți dorești. Toate criteriile trebuie cuantificate pentru a-ți putea da seama când ai reușit, altfel nu vei ști când să te oprești sau când să vrei mai mult.

În concluzie, fii foarte atent/ă la strategie, fiindcă te poate duce spre succes la fel de bine cum te poate duce spre eșec.

Sper că ți-a fost de ajutor articolul și iți urez spor la treabă! Dacă ai întrebări sau păreri, le aștept pe blog, în secțiunea pentru comentarii, direct pe pagina de Facebook sau în mesaj privat și pe e-mail: roxana.turcu@ymail.com.  Promit să-ți răspund cât de repede pot :)

Zi frumoasă să ai! Și nu uita, doar tu poți face ceva pentru a deveni cea mai bună versiune a ta de până acum!  




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu